Cake pops - dortová lízátka
Už nějakou dobu se chystám vyzkoušet tuto designovou vychytávku.
Našla jsem si tyto recepty (trochu jsem je za pochodu upravila):
Předem si připravit špejle, barevné sypání na zdobení, předehřát troubu, následně mít vymyšleno kam špejle zapíchnout (papírové krabice s dírkama ve víku/polystyren/ sklenice nalněné cukrem..)
125 g hladké mouky
125 g cukru mučka
60 g másla
60 g bílého jogurtu nebo 80 ml podmáslí
1 lžíce kakaa
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový extrakt
špetka soli
1 lžíce octa + 1 lžička jedlé sody
potravinářské barvivo (nemusí být)
ingredience smícháme, nejdříve suché, pak mokré + úplně nakonec ocet a sodu
Péct v dortové nebo jiné vymazané a vysypan formě
175 ° C horkovzduch cca 15 minut .
Hotový korpus nechat vychladnout, pak rozdrobit do misky.
K drobkům přidat:
3 lžíce meruňkové marmelády
Vše dobře promíchat, aby z toho byla pěkná lepkavá modelovací hmota. Z hmoty vymodelujeme cca 25 ks malých 2cm kuliček. Dáme do mrazáku, aby se kuličky při namáčení do čokolády nerozpadaly. Mezitím si čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nejlépe bílou.
Montáž - špejli namočíme do čokolády a zapíchneme do kuličky (max do 2/3 kuličky). Kuličku obalíme v čokoládě, necháme opatrně okapat a špejli zapíchneme například do připravené skleničky s cukrem. Dokud je čokoláda mokrá, můžeme posypat barevným sypáním. Dáme pozor, aby se jednotlivé kouličky nedotýkaly.
Vychladlý korpus rozdrobíme (rozmixujeme) + přidáme několik lžic mascarpone, aby vznikla hmota, ze které půjdou dobře tvarovat kuličky.
Z hmoty vymodelujeme cca 20 ks malých 2cm kuliček. Dáme do mrazáku, aby se kuličky při namáčení do čokolády nerozpadaly. Mezitím si čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nejlépe bílou.
Montáž - špejli namočíme do čokolády a zapíchneme do kuličky (max do 2/3 kuličky). Kuličku obalíme v čokoládě, necháme opatrně okapat a špejli zapíchneme například do připravené skleničky s cukrem. Dokud je čokoláda mokrá, můžeme posypat barevným sypáním. Dáme pozor, aby se jednotlivé kouličky nedotýkaly.
80 g třtinového cukru
30 g másla
90 ml vody
1kl kakaa
3pl mletého kokosu
70 g polohrubé mouky
½ kl prášku do pečiva
1/4kl sody
špetka soli
50 g řeckého jogurtu (lze nahradit klasickým jogurtem smíchaným se zakysanou smetanou)
trocha rumového aroma
Máslo dáme do vody rozehřát, přidáme kakako a rozmícháme. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, sodou a solí a přimícháme k ní kokos.
Z hmoty vymodelujeme cca 20 ks malých 2cm kuliček. Dáme do mrazáku, aby se kuličky při namáčení do čokolády nerozpadaly. Mezitím si čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nejlépe bílou.
Montáž - špejli namočíme do čokolády a zapíchneme do kuličky (max do 2/3 kuličky). Kuličku obalíme v čokoládě, necháme opatrně okapat a špejli zapíchneme například do připravené skleničky s cukrem. Dokud je čokoláda mokrá, můžeme posypat barevným sypáním. Dáme pozor, aby se jednotlivé kouličky nedotýkaly.
25g změklého másla
1 vanilkový cukr (nebo jen kápnout aroma)
100g krupicového cukru
2 vejce
250g polohrubé mouky
1/2 lžičky kypřícího práčku
75 ml podmáslí
Špetka soli
barvivo?
Máslo vyšlehat s cukrem, přidat vejce, postupně přimíchávat zbylé ingerience.
Pečeme při 160°C horkovzduch asi 25 minut
GANACHE (hmota používaná jako poleva nebo jako náplň do pralinek či zákusků)
200g kvalitní čokolády(bílé)
100ml smetany na vaření
1pl másla (nemusí být)
čokoládu nalámat na kousky, smetanu přivést k varu a nalít na čokoládu, aby se rozpustila - roumíchat do hladka
Do rozdrobeného těsta přimícháme ganache, tvoříme kuličky...
Tak jsem dnes zkusila podle receptu 3. Pracovalo se mi dobře, s těstem nebyl žádný problém, dopsala jsem do receptu rum na vůni. Vyrobila jsem si předem na zapichování krabici s dírkami. Foto:
Jak vidno místo špejlí nebo lízátkových tyčinek jsem použila brčka. Jsou kratší a širší než obvyklá, mohla jsem díky tomu dělat větší kuličky. Koupeno v Intersparu:
No a tady již výsledek:
Nejhůř se mi dělala poleva z bílé čokolády - však je všude vidět jak kapala :-) na pár mi ani poleva nezbyla, ale barevné sypání drželo i přímo na těstě. Chuťově vláčné, možná pro někoho (pro mě) málo sladké, osobně mi ještě chybělo něco šmrncovního - třeba sladkokyselá rybízová marmeláda. Příště zkusím jiný recept.
Našla jsem si tyto recepty (trochu jsem je za pochodu upravila):
Předem si připravit špejle, barevné sypání na zdobení, předehřát troubu, následně mít vymyšleno kam špejle zapíchnout (papírové krabice s dírkama ve víku/polystyren/ sklenice nalněné cukrem..)
1) sametové s meruňkovou marmeládou
na 25 ks kuliček:125 g hladké mouky
125 g cukru mučka
60 g másla
60 g bílého jogurtu nebo 80 ml podmáslí
1 lžíce kakaa
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový extrakt
špetka soli
1 lžíce octa + 1 lžička jedlé sody
potravinářské barvivo (nemusí být)
ingredience smícháme, nejdříve suché, pak mokré + úplně nakonec ocet a sodu
Péct v dortové nebo jiné vymazané a vysypan formě
175 ° C horkovzduch cca 15 minut .
Hotový korpus nechat vychladnout, pak rozdrobit do misky.
K drobkům přidat:
3 lžíce meruňkové marmelády
Vše dobře promíchat, aby z toho byla pěkná lepkavá modelovací hmota. Z hmoty vymodelujeme cca 25 ks malých 2cm kuliček. Dáme do mrazáku, aby se kuličky při namáčení do čokolády nerozpadaly. Mezitím si čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nejlépe bílou.
Montáž - špejli namočíme do čokolády a zapíchneme do kuličky (max do 2/3 kuličky). Kuličku obalíme v čokoládě, necháme opatrně okapat a špejli zapíchneme například do připravené skleničky s cukrem. Dokud je čokoláda mokrá, můžeme posypat barevným sypáním. Dáme pozor, aby se jednotlivé kouličky nedotýkaly.
2) Banánovo-perníkové s mascarpone
Ingredience na 20 ks:
50g másla (změklého)
50g cukru moučka
1 vejce
75g polohrubé mouky
1/4 kl prášku do pečení
1/4kl jedlé sody
1/4kl perníkového koření
60g banánu
40g zakysané smetany
Postup:
Máslo vyšleháme s vejcem a cukrem. Banán rozmačkáme se zakysanou smetanou. Mouku smícháme s PDP, jedlou sodou a perníkovým kořením. Banán vmícháme k máslu, vejci a cukru a za stálého šlehání přisypáváme sypkou směs mouky, PDP, jedlou sodu a perníkovým kořením. Pečeme v dortové formě při 180° C na horkovzduch cca 15 minut.
Máslo vyšleháme s vejcem a cukrem. Banán rozmačkáme se zakysanou smetanou. Mouku smícháme s PDP, jedlou sodou a perníkovým kořením. Banán vmícháme k máslu, vejci a cukru a za stálého šlehání přisypáváme sypkou směs mouky, PDP, jedlou sodu a perníkovým kořením. Pečeme v dortové formě při 180° C na horkovzduch cca 15 minut.
Z hmoty vymodelujeme cca 20 ks malých 2cm kuliček. Dáme do mrazáku, aby se kuličky při namáčení do čokolády nerozpadaly. Mezitím si čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nejlépe bílou.
Montáž - špejli namočíme do čokolády a zapíchneme do kuličky (max do 2/3 kuličky). Kuličku obalíme v čokoládě, necháme opatrně okapat a špejli zapíchneme například do připravené skleničky s cukrem. Dokud je čokoláda mokrá, můžeme posypat barevným sypáním. Dáme pozor, aby se jednotlivé kouličky nedotýkaly.
3) Kakaové s mascarpone
1 vejce80 g třtinového cukru
30 g másla
90 ml vody
1kl kakaa
3pl mletého kokosu
70 g polohrubé mouky
½ kl prášku do pečiva
1/4kl sody
špetka soli
50 g řeckého jogurtu (lze nahradit klasickým jogurtem smíchaným se zakysanou smetanou)
trocha rumového aroma
Máslo dáme do vody rozehřát, přidáme kakako a rozmícháme. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, sodou a solí a přimícháme k ní kokos.
Vejce vyšleháme při nejvyšší rychlosti šlehače s postupným přisypáváním
cukru do pěny. Snížíme rychlost na nejnižší a po lžících zašleháváme
střídavě mouku s kokosem, kakaovou směs a jogurt. Těstem nalijeme na
menší plech s vyššími okraji vyložený pečicím papírem a pečeme 15 až 20
minut v troubě vyhřáté na 180°C. Upečené těsto necháme na roštu
vychladnout.
K rozdrobenému těstu přidáme:100 g mascarpone, 60 g nutelly
Z hmoty vymodelujeme cca 20 ks malých 2cm kuliček. Dáme do mrazáku, aby se kuličky při namáčení do čokolády nerozpadaly. Mezitím si čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nejlépe bílou.
Montáž - špejli namočíme do čokolády a zapíchneme do kuličky (max do 2/3 kuličky). Kuličku obalíme v čokoládě, necháme opatrně okapat a špejli zapíchneme například do připravené skleničky s cukrem. Dokud je čokoláda mokrá, můžeme posypat barevným sypáním. Dáme pozor, aby se jednotlivé kouličky nedotýkaly.
4) podmáslí s ganache
25g změklého másla
1 vanilkový cukr (nebo jen kápnout aroma)
100g krupicového cukru
2 vejce
250g polohrubé mouky
1/2 lžičky kypřícího práčku
75 ml podmáslí
Špetka soli
barvivo?
Máslo vyšlehat s cukrem, přidat vejce, postupně přimíchávat zbylé ingerience.
Pečeme při 160°C horkovzduch asi 25 minut
GANACHE (hmota používaná jako poleva nebo jako náplň do pralinek či zákusků)
200g kvalitní čokolády(bílé)
100ml smetany na vaření
1pl másla (nemusí být)
čokoládu nalámat na kousky, smetanu přivést k varu a nalít na čokoládu, aby se rozpustila - roumíchat do hladka
Do rozdrobeného těsta přimícháme ganache, tvoříme kuličky...
Tak jsem dnes zkusila podle receptu 3. Pracovalo se mi dobře, s těstem nebyl žádný problém, dopsala jsem do receptu rum na vůni. Vyrobila jsem si předem na zapichování krabici s dírkami. Foto:
Jak vidno místo špejlí nebo lízátkových tyčinek jsem použila brčka. Jsou kratší a širší než obvyklá, mohla jsem díky tomu dělat větší kuličky. Koupeno v Intersparu:
No a tady již výsledek:
foceno v ledničce :-) |
Nejhůř se mi dělala poleva z bílé čokolády - však je všude vidět jak kapala :-) na pár mi ani poleva nezbyla, ale barevné sypání drželo i přímo na těstě. Chuťově vláčné, možná pro někoho (pro mě) málo sladké, osobně mi ještě chybělo něco šmrncovního - třeba sladkokyselá rybízová marmeláda. Příště zkusím jiný recept.
Komentáře
Okomentovat