Zdravé recepty s uvedenými hodnotami kJ
Kuřecí steak
- Porce: 2
- Doba přípravy (min.): 30
Ingredience
Potravina
|
Množství (g/ml)
|
Ocet Balsamico
|
10
|
Med
|
10
|
Flora Gold
|
20
|
Kuřecí prsa bez kůže
|
360
|
Energetická hodnota celkem: 2254 kJ
Bílkoviny (g): 83, Tuky (g): 18, Sacharidy (g): 11 SAFA (g): 5 Energetická hodnota na 1 porci: 1127 kJ
Bílkoviny (g): 41.5, Tuky (g): 9, Sacharidy (g): 5.5 SAFA (g): 2.5
Dochucovadla:
Sůl, pepř
Postup přípravy
Kuřecí prsa osolíme, zprudka a dozlatova orestujeme z obou stran na
rozehřátém rostlinném tuku Flora Gold (z každé strany asi 1 minutu), potřeme
medem a zastříkneme balzamikovým octem. I s pánví vložíme steaky do rozehřáté
trouby a 8 až 12 minut (dle tloušťky masa) při 180 °C dopečeme. Potom maso
vytáhneme, necháme zhruba 8-10 minut na teplém místě odpočinout a servírujeme.
Svěží karotková polévka s řapíkatým celerem zjemněná Florou Gold
- Porce: 4
Ingredience
Potravina
|
Množství (g/ml)
|
Flora Gold
|
40
|
Bujón průměr (hotový)
|
1200
|
Brambory rané
|
120
|
Celer řapíkatý
|
40
|
Mrkev
|
500
|
Energetická hodnota celkem: 2600 kJ
Bílkoviny (g): 8, Tuky (g): 40, Sacharidy (g): 72 SAFA (g): 12 Energetická hodnota na 1 porci: 650 kJ
Bílkoviny (g): 2, Tuky (g): 10, Sacharidy (g): 18 SAFA (g): 3
Dochucovadla:
Postup přípravy
Karotku nahrubo nastrouháme a v hrnci osmažíme na rozehřátém Floře Gold.
Restujeme, dokud nepustí karotka karoten. Přidáme na kostky nakrájené brambory,
nakrájený řapíkatý celer (lístky si ponecháme na ozdobení), zalijeme vývarem,
osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Polévku pak
rozmixujeme, ozdobíme celerovými lístky a podáváme.
Krůtí řízek zapečený se sýrem na paprikách, brambory
- Porce: 1
Ingredience
Potravina
|
Množství (g/ml)
|
Eidam 20 % průměr
|
20
|
Brambory zimní
|
100
|
Cibule
|
30
|
Paprika žlutá
|
70
|
Paprika červená
|
80
|
Paprika zelená
|
150
|
Oleje (všechny druhy)
|
5
|
Krůtí prsa průměr
|
100
|
Energetická hodnota celkem: 1551 kJ
Bílkoviny (g): 35, Tuky (g): 9, Sacharidy (g): 33 SAFA (g): 3
Postup přípravy
Omytou a osušenou porci masa zlehka naklepeme přes mikrotenovou fólii,
osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém oleji. Očištěné a semínek zbavené
papriky a cibuli nakrájíme na větší kostky, přidáme k masu, podlijeme vodou a
necháme podusit. Před podáváním přeložíme přes maso plátek sýra a v mikrovlnné
troubě zapečeme. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Květák zapékaný s rajčatovou omáčkou, brambory
- Porce: 1
Ingredience
Potravina
|
Množství (g/ml)
|
Květák
|
200
|
Brokolice
|
100
|
Vejce celá průměr
|
30
|
Mléko odstředěné průměr
|
40
|
Eidam 20 % průměr
|
30
|
Brambory zimní
|
100
|
Rajčata
|
100
|
Oleje (všechny druhy)
|
3
|
Česnek
|
10
|
Cibule
|
10
|
Energetická hodnota celkem: 1418 kJ
Bílkoviny (g): 23, Tuky (g): 10, Sacharidy (g): 39 SAFA (g): 3
Postup přípravy
Zeleninu očistíme, omyjeme, květák a brokolici rozebereme na růžičky
nebo nakrájíme na kousky a v osolené vodě krátce povaříme. V hrnku rozmícháme
vejce s mlékem, osolíme, opepříme, doplníme strouhaným sýrem. Okapaný květák s
brokolicí dáme do zapékací misky. Přelijeme sýrovou směsí a v troubě zapečeme.
Rajčata spaříme, sloupneme a nakrájíme na kostky, na oleji zpěníme cibulku,
přimícháme rajčata, dochutíme česnekem a podusíme. Zapečený květák podáváme s
vařeným bramborem, přelijeme rajčatovou směsí.
Pečený losos, brambory, zeleninový salát s jogurtem
- Porce: 1
- Doba přípravy (min.): 60
Ingredience
Potravina
|
Množství (g/ml)
|
Jogurt bílý nízkotučný 0,1 % tuku průměr
|
30
|
Salát hlávkový
|
50
|
Paprika červená
|
200
|
Brambory zimní
|
150
|
Losos
|
100
|
Energetická hodnota celkem: 1710 kJ
Bílkoviny (g): 30, Tuky (g): 14, Sacharidy (g): 38 SAFA (g): 4 Dochucovadla:
Postup přípravy
Porce ryby omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, obalíme v jemně
sekané petrželce a pažitce, vložíme do pekáčku, podlijeme vodou a v troubě nebo
na grilu upečeme.
Papriku nakrájíme na nudličky, mírně osolíme, přidáme bílý jogurt,
případně jemně dochutíme octem. Pečenou rybu obložíme listy hlávkového salátu a
paprikovým salátem. Jako přílohu podáváme vařené brambory.
Šťavnaté kuřecí plátky
- Porce: 4
- Doba přípravy (min.): 45
Ingredience
Potravina
|
Množství (g/ml)
|
Kuřecí prsa
|
500
|
Tatarská omáčka Light (Hellmanns)
|
40
|
Česnek
|
20
|
Paprika červená
|
300
|
Salát ledový
|
200
|
Rajčata
|
200
|
Mouka pšeničná bílá průměr
|
20
|
Oleje (všechny druhy)
|
20
|
Energetická hodnota celkem: 4394 kJ
Bílkoviny (g): 125, Tuky (g): 39, Sacharidy (g): 46 SAFA (g): 7
Energetická hodnota na 1 porci: 1099 kJ
Bílkoviny (g): 31.3, Tuky (g): 9.8, Sacharidy (g): 11.5 SAFA (g): 1.8 Dochucovadla:
Sůl, pepř
Postup přípravy
Kuřecí prsa nakrájejte na 2 cm silné plátky, osolte a opepřete,
promíchejte s tatarskou omáčkou Hellmann’s light a s prolisovaným česnekem
(maso můžete dát na 30 minut do lednice – bude křehčí a šťavnatější).
Rozehřejte pánev s olejem, kuře obalte v mouce a osmažte dozlatova (cca 3 minuty
z každé strany). Obložte zeleninou.
Lívanečky tvarohové s borůvkami
- Porce: 1
Ingredience
Potravina
|
Množství (g/ml)
|
Tvaroh bez tuku (odtučněný) průměr
|
100
|
Mouka pšeničná hrubá/krupice
|
30
|
Vejce celá průměr
|
15 (1/4 vejce :-))
|
Oleje (všechny druhy)
|
10
|
Borůvky
|
150
|
Cukr průměr
|
5
|
Energetická hodnota celkem: 1732 kJ
Bílkoviny (g): 21, Tuky (g): 13, Sacharidy (g): 52 SAFA (g): 2
Postup přípravy
Borůvky omyjeme a necháme okapat. Tvaroh, žloutek, vanilkový cukr a
špetku soli rozmícháme, zapracujeme krupici. Z bílku ušleháme tuhý sníh a
zlehka ho vmícháme do tvarohové hmoty. Na teflonové pánvi rozehřejeme olej,
upečeme dozlatova lívanečky, které po vyndání z pánve dáme vykapat na ubrousek.
Lívanečky zdobíme rozmačkanými borůvkami.
Nepečený ovocný moučník s Nestlé Fitness
- Porce: 8
Ingredience
Potravina
|
Množství (g/ml)
|
Mléko trvanlivé odtučněné (0,5 % tuku)
|
450
|
Želatina (v suchém stavu)
|
20
|
Tvaroh odtučněný průměr
|
250
|
Smetana na vaření 12%
|
150
|
Jahody
|
200
|
Banány
|
200
|
Fitness cereální lupínky (Nestlé)
|
150
|
Energetická hodnota celkem: 5958 kJ
Bílkoviny (g): 84, Tuky (g): 24, Sacharidy (g): 217 SAFA (g): 15
Energetická hodnota na 1 porci: 745 kJ
Bílkoviny (g): 10.5, Tuky (g): 3, Sacharidy (g): 27.1 SAFA (g): 1.9 Dochucovadla:
Postup přípravy
Část mléka zahřejeme na zhruba 55 - 60 °C, přidáme želatinu, mícháme a
necháme ji rozpustit. Tvaroh umixujeme nebo rozšleháme s rozpuštěnou želatinou,
ostatním mlékem a přidáme nekalorické sladidlo. Pak už jen zlehka zamícháme
smetanu. Do této hmoty nakrájíme ovoce a rozdrobíme Nestlé Fitness. Pak dáme do
formy vhodné na nepečené moučníky. Necháme v chladničce pořádně ztuhnout.
Mořská treska na rajčatech s kuskusem
Porce pro 1 osobu
Ingredience:
130g mořské tresky 380 Kj
100g rajčat 100 Kj
40g syrového kuskusu 580 Kj
50g hustého bílého jogurtu 3 % t.v.s. 140 Kj
5g oleje 190 Kj
5g česneku 20 Kj
Citrónová šťáva 20 Kj
Červená paprika, mleté chilli, kmín, sůl
130g mořské tresky 380 Kj
100g rajčat 100 Kj
40g syrového kuskusu 580 Kj
50g hustého bílého jogurtu 3 % t.v.s. 140 Kj
5g oleje 190 Kj
5g česneku 20 Kj
Citrónová šťáva 20 Kj
Červená paprika, mleté chilli, kmín, sůl
Postup:
Rybu pokapeme citronem, osolíme, posypeme červenou paprikou a kmínem. Filé opečeme na části oleje, zalijeme trochou vody a pečeme v troubě. Stejným poměrem vody jako je kuskus, ho zalijeme, osolíme a necháme nabobtnat pod pokličkou. Pokrájený česnek a oloupaná, nakrájená rajčata opečeme na zbylém oleji, ochutíme chilli, solí a podusíme. Směs promícháme s jogurtem a poklademe jí na rybu, ještě chvíli pečeme. Tresku servírujeme s kuskusem.
Rybu pokapeme citronem, osolíme, posypeme červenou paprikou a kmínem. Filé opečeme na části oleje, zalijeme trochou vody a pečeme v troubě. Stejným poměrem vody jako je kuskus, ho zalijeme, osolíme a necháme nabobtnat pod pokličkou. Pokrájený česnek a oloupaná, nakrájená rajčata opečeme na zbylém oleji, ochutíme chilli, solí a podusíme. Směs promícháme s jogurtem a poklademe jí na rybu, ještě chvíli pečeme. Tresku servírujeme s kuskusem.
V 1 porci: 1430 KJ
B 29g, T 8g, S 38g, vláknina 2g, chol 67mg
B 29g, T 8g, S 38g, vláknina 2g, chol 67mg
Kuřecí steak s mozzarellou, rajčaty a bramborem
Porce pro 1 osobu
Ingredience:
100g Kuřecí prsíčka 430 Kj
50g Sýr Mozzarella light 360 Kj
120 g Rajčata 100 Kj
5g Olej olivový 195 Kj
150g Brambory 500 Kj
Lístky bazalky, sůl, pepř
50g Sýr Mozzarella light 360 Kj
120 g Rajčata 100 Kj
5g Olej olivový 195 Kj
150g Brambory 500 Kj
Lístky bazalky, sůl, pepř
Postup:
Opláchnutá a osušená kuřecí prsa osolíme, opepříme a orestujeme na rozehřátém oleji po obou stranách. Na prsa položíme na plátky nakrájenou mozzarellu a plátky rajčat a dáme zapéct do trouby rozpálené na 250°C. Podáváme s opečenými brambory a, ozdobenými čerstvou bazalkou.
V 1 porci: 1585 KJ
B 32g, T 12g, S 33g, chol 50mg
B 32g, T 12g, S 33g, chol 50mg
Kuřecí maso v pórku s restovanou zeleninou a bramborem
Porce pro 1 osobu
Ingredience:
120g kuřecích prsou 550 Kj
100g červené papriky 120 Kj
50g pórku 100 Kj
7g oleje 260 Kj
5g česneku 20 Kj
20g cibule 40 Kj
Petrželka
Sůl, pepř, tymián, majoránka
120g kuřecích prsou 550 Kj
100g červené papriky 120 Kj
50g pórku 100 Kj
7g oleje 260 Kj
5g česneku 20 Kj
20g cibule 40 Kj
Petrželka
Sůl, pepř, tymián, majoránka
Postup:
Česnek a cibuli pokrájíme, na kolečka nakrájíme pórek, papriky rozřízneme podélně. Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme. Na oleji maso orestujeme po obou stranách , poté osolíme, opepříme a necháme v teple. Na zbytku oleje opečeme pórek, zeleninu a brambory (můžeme i se slupkou), podlijeme vodou či zeleninovým vývarem, podáváme s petrželkou.
Česnek a cibuli pokrájíme, na kolečka nakrájíme pórek, papriky rozřízneme podélně. Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme. Na oleji maso orestujeme po obou stranách , poté osolíme, opepříme a necháme v teple. Na zbytku oleje opečeme pórek, zeleninu a brambory (můžeme i se slupkou), podlijeme vodou či zeleninovým vývarem, podáváme s petrželkou.
V 1 porci: 1480 KJ
B 32g, T 9g, S 35g, vláknina 13g, chol 78 mg
B 32g, T 9g, S 35g, vláknina 13g, chol 78 mg
Kuskus s fazolkami a kuřecím masem
Porce pro 1 osobu
Ingredience:
150 g kuřecích prsou 460 Kj
10g oleje 370 Kj
120g mražených zelených fazolek 180 Kj
40g syrového kuskusu 720 Kj
3-5 kapek sojové omáčky 20 Kj
Sůl, mletý, barevný, pepř,zeleninový vývar
150 g kuřecích prsou 460 Kj
10g oleje 370 Kj
120g mražených zelených fazolek 180 Kj
40g syrového kuskusu 720 Kj
3-5 kapek sojové omáčky 20 Kj
Sůl, mletý, barevný, pepř,zeleninový vývar
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, pokapeme sójovou omáčkou a dáme a minimálně na hodinu do ledničky. Kuskus zalijeme horkým, zeleninovým vývarem a přikryjeme pokličkou. Fazolky na sítku propláchneme vodou, necháme okapat, delší lusky překrojíme. Naložené kuřecí nudličky opečeme na rozehřátém oleji pečlivě z obou stran, přidáme, zelené fazolky, podlijeme troškou vody a společně podusíme. Do hotové směsi vmícháme kuskus.
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, pokapeme sójovou omáčkou a dáme a minimálně na hodinu do ledničky. Kuskus zalijeme horkým, zeleninovým vývarem a přikryjeme pokličkou. Fazolky na sítku propláchneme vodou, necháme okapat, delší lusky překrojíme. Naložené kuřecí nudličky opečeme na rozehřátém oleji pečlivě z obou stran, přidáme, zelené fazolky, podlijeme troškou vody a společně podusíme. Do hotové směsi vmícháme kuskus.
V 1 porci: 1750 KJ
B 34g, T 10g, S 47g, vláknina 6g, chol 48 mg
B 34g, T 10g, S 47g, vláknina 6g, chol 48 mg
Hovězí kýta s křenovo-jablečným dipem a bramborem
Porce pro 1 osobu
Ingredience:
100g hovězí kýty 670 Kj
10g čerstvého křenu 40 Kj
130g brambor 430 Kj
30g jablek 80 Kj
40g bílého jogurtu 110 Kj
10g cibule 20 Kj
100g kvalitní mražené zeleniny (Nowaco) 140 Kj
100g hovězí kýty 670 Kj
10g čerstvého křenu 40 Kj
130g brambor 430 Kj
30g jablek 80 Kj
40g bílého jogurtu 110 Kj
10g cibule 20 Kj
100g kvalitní mražené zeleniny (Nowaco) 140 Kj
Postup:
Maso vaříme ve vodě do měkka společně s bobkovým listem, celým pepřem a cibulí. K téměř hotovému masu přidáme mraženou zeleninovou směs, povaříme a poté maso vyjmeme a scedíme vývar. Na plátky nakrájené maso servírujeme s dipem, zeleninou a bramborem.
Křenovo-jablečný dip:
Jablko a křen oloupeme nastrouháme a smícháme s jogurtem a dvěma lžícemi vývaru.
Maso vaříme ve vodě do měkka společně s bobkovým listem, celým pepřem a cibulí. K téměř hotovému masu přidáme mraženou zeleninovou směs, povaříme a poté maso vyjmeme a scedíme vývar. Na plátky nakrájené maso servírujeme s dipem, zeleninou a bramborem.
Křenovo-jablečný dip:
Jablko a křen oloupeme nastrouháme a smícháme s jogurtem a dvěma lžícemi vývaru.
V 1 porci: 1490 KJ
B 28g, T 10g, S 39g, vláknina 4g, chol 57 mg
B 28g, T 10g, S 39g, vláknina 4g, chol 57 mg
Ovesné sušenky s javorovým sirupem
Porce: 18 ks (1 porce = 3 ks)
Ingredience:
55g nadrcených vloček
25g ovesných vloček celých
4 lžíce rostlinného oleje
3-4 lžíce javorového sirupu
1 špetka kypřícího prášku
Trochu vody
Papír na pečení
55g nadrcených vloček
25g ovesných vloček celých
4 lžíce rostlinného oleje
3-4 lžíce javorového sirupu
1 špetka kypřícího prášku
Trochu vody
Papír na pečení
Postup:
Promícháme olej s vločkami a ostatními přísadami, až vznikne vláčná, hladká směs. Ze směsi vytvarujeme 18 ks kuliček, které poté tvarujeme do rovných sušenek. Klademe je na papír a pečeme v rozehřáté troubě dokud sušenky lehce nezezlátnou.
Promícháme olej s vločkami a ostatními přísadami, až vznikne vláčná, hladká směs. Ze směsi vytvarujeme 18 ks kuliček, které poté tvarujeme do rovných sušenek. Klademe je na papír a pečeme v rozehřáté troubě dokud sušenky lehce nezezlátnou.
V 1 porci: 609 KJ
B 2g, S 15 g, T 8 g, chol 20 mg, vláknina 2 g
B 2g, S 15 g, T 8 g, chol 20 mg, vláknina 2 g
Komentáře
Okomentovat