Přílohy zajímavěji

Nevařím moc a většinou jen klasické přílohy - těstoviny, rýže, brambory. Uvařit v osolené vodě a je to. Ale jde to i zajímavěji ;)

Chorvatské brambory
750 g brambor, 2 lžíce másla, 1 cibule, muškátový květ, petrželka, 2 str. česneku, 2 žloutky, 60 ml bílého vína, sůl
Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a v osolené vodě vaříme do měkka. Cibuli a petrželku nakrájíme a podusíme na másle. Přidáme povařené brambory, osolíme, okořeníme muškátovým květem a dochutíme prolisovaným česnekem. Po chvíli dušení přidáme víno a vmícháme žloutky. Hotové brambory podáváme jako přílohu ke grilovanému masu nebo zelenině.
  
Lyonské brambory
1,5 kg brambor, 30 dkg cibule, 6 dkg sádla, sůl, kmín, zelená petržel
Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na slabé plátky, vložíme na rozpálené sádlo, lehce osmažíme, přidáme brambory, sůl, kmín a pečeme do zlatova. Nakonec přidáme drobně nasekanou zelenou petrželovou nať.

Maďarské brambory
1 kg brambor, 100 g sádla, 1 konzerva sterilovaného leča, 1 cibule, 2 lžičky petrželové natě, šálek vývaru
2 lžičky sladké mleté papriky, 5 až 6 stroužků česneku, 1 lžička kmínu
Cibuli pokrájíme najemno a zpěníme na sádle. Přidáme papriku, osmažíme a přidáme syrové oloupané brambory nakrájené na kostky. Podusíme s trochou vývaru, dokud brambory nebudou měkké.
Přidáme lečo z konzervy, dolijeme vývar a dochutíme česnekem, kmínem a solí. Následně podusíme.
Servírujeme ke grilovaným klobásám nebo uzenému masu.

Brambory po italsku
1,5 kg brambor, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hrubé mouky, petrželka, olej, sůl
Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na kolečka silná zhruba 0,5 cm. Dáme do studené vody, propláchneme, necháme okapat a vysušíme v čisté utěrce.
Smažíme po třetinách ve fritovacím hrnci nebo v rozpáleném oleji. Před smažením vždy brambory posypeme moukou a promícháme. Smažíme při vysoké teplotě, brambory musí v oleji plavat.
Hotové brambory necháme okapat, solíme je, promícháme s nastrouhaným česnekem , najemno nasekanou petrželkou a podáváme jako přílohu ke grilovanému masu nebo jako doplněk k zeleninovým salátům.

Africká rýže
2 hrnky rýže, 2 cibule, 6 až 9 rajčat, olej, lžíce másla, 4 hrnky vody, sůl, pepř
Cibuli nadrobno nakrájíme a na horkém oleji s máslem osmahneme dožluta. rajčata spaříme ve vařící vodě, polijeme studenou vodou a sloupneme slupku. Poté je nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli. Podlijeme a rozdusíme. Rýži propláchneme nejprve studenou a následně i horkou vodou. Přidáme k rajčatům, přisypeme trošku soli a pepře. Dolijeme zbytek vody a přivedeme do varu. Na mírném plameni pak dusíme čtvrt hodiny. Poté odstavíme z hořáku a necháme pod pokličkou dojít.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vánoce - včelí úlky s pudinkovou nápní

Dort Pavlova - mini dortíky

Cake pops - dortová lízátka