Přílohy zajímavěji
Nevařím moc a většinou jen klasické přílohy - těstoviny, rýže, brambory. Uvařit v osolené vodě a je to. Ale jde to i zajímavěji ;)
Chorvatské brambory
750 g brambor, 2 lžíce másla, 1 cibule, muškátový květ,
petrželka, 2 str. česneku, 2 žloutky, 60 ml bílého vína, sůl
Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a v osolené vodě
vaříme do měkka. Cibuli a petrželku nakrájíme a podusíme na másle. Přidáme
povařené brambory, osolíme, okořeníme muškátovým květem a dochutíme
prolisovaným česnekem. Po chvíli dušení přidáme víno a vmícháme žloutky. Hotové
brambory podáváme jako přílohu ke grilovanému masu nebo zelenině.
Lyonské brambory
1,5 kg brambor, 30 dkg cibule, 6 dkg sádla, sůl, kmín,
zelená petržel
Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky. Oloupeme
cibuli a nakrájíme ji na slabé plátky, vložíme na rozpálené sádlo, lehce
osmažíme, přidáme brambory, sůl, kmín a pečeme do zlatova. Nakonec přidáme
drobně nasekanou zelenou petrželovou nať.
Maďarské brambory
1 kg brambor, 100 g sádla, 1 konzerva sterilovaného leča,
1 cibule, 2 lžičky petrželové natě, šálek vývaru
2 lžičky sladké mleté papriky, 5 až 6 stroužků česneku, 1
lžička kmínu
Cibuli pokrájíme najemno a zpěníme na sádle. Přidáme
papriku, osmažíme a přidáme syrové oloupané brambory nakrájené na kostky.
Podusíme s trochou vývaru, dokud brambory nebudou měkké.
Přidáme lečo z konzervy, dolijeme vývar a dochutíme
česnekem, kmínem a solí. Následně podusíme.
Servírujeme ke grilovaným klobásám nebo uzenému masu.
Brambory po italsku
1,5 kg brambor, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hrubé mouky,
petrželka, olej, sůl
Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na kolečka silná
zhruba 0,5 cm. Dáme do studené vody, propláchneme, necháme okapat a vysušíme v
čisté utěrce.
Smažíme po třetinách ve fritovacím hrnci nebo v
rozpáleném oleji. Před smažením vždy brambory posypeme moukou a promícháme.
Smažíme při vysoké teplotě, brambory musí v oleji plavat.
Hotové brambory necháme okapat, solíme je, promícháme s
nastrouhaným česnekem , najemno nasekanou petrželkou a podáváme jako přílohu ke
grilovanému masu nebo jako doplněk k zeleninovým salátům.
Africká rýže
2 hrnky rýže, 2 cibule, 6 až 9 rajčat, olej, lžíce másla,
4 hrnky vody, sůl, pepř
Cibuli nadrobno nakrájíme a na horkém oleji s máslem
osmahneme dožluta. rajčata spaříme ve vařící vodě, polijeme studenou vodou a
sloupneme slupku. Poté je nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli. Podlijeme a
rozdusíme. Rýži propláchneme nejprve studenou a následně i horkou vodou. Přidáme
k rajčatům, přisypeme trošku soli a pepře. Dolijeme zbytek vody a přivedeme do
varu. Na mírném plameni pak dusíme čtvrt hodiny. Poté odstavíme z hořáku a
necháme pod pokličkou dojít.
Komentáře
Okomentovat