Vánoce - Pařížské dortíčky

Pařížské dortíčky
20 dkg hl. mouky
20dkg hrubé mouky
14 dkg másla
14dkg moučk. cukru
8 žloutků
citr. kůra, vanilka

V míse umíchat do pěny máslo, pak přidat cukr, postupně žloutky, citr. kůru a vanilku - třeme cca 20minut. Vmíchat mouku. Těsto dát do chladu ztuhnout.
Vyválet napomoučeném vále na 1/4 cm silný plát, vypichovat kolečka.
V mírnější trobě péct do světle růžova.
Slepujeme krémem (ořechy+rum) a vršek namáčíme do čokolády a poklademe mandlí nebo pistácií

originál recept:
třeme 7dkg máslo, 7dkg cukru, 4 žloutků, citr. kůra + zamícháme 10dkg hl. + 10dkg hrubé mouky
Nádivka - 100ml vody, 20dkg cukr hrubý svařit na nit, zamíchat 10dkg ořechů + 10dkg mandlí
+ do studeného 2 bílky na sníh + rum (původně bylo 125ml vody, ale bylo to hrozně mokré)


Verdikt: Je to rodinný recept, dělám pro mamku, pro tu nostalgii. Je to vlastně dost drahé pečivo (tolik žloutků!!!) Dělala jsem tu menší dávku a je toho jen trocha, tak 20 slepených koleček. Krému je ovšem na tu velkou dávku, tak jsem zbytkem slepovala išlské. Krém byl šíleně mokrý, tak jsem ani nepřidávala rum, je to škoda, chybí tomu ta vůně, dávala tomu jakýsi šmrnc. Recept na krém jsem již upravila. Celkově je to dobré a vypadá to pěkně (slepené jsem namáčela vršek do čokolády a dávala mandličku).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vánoce - včelí úlky s pudinkovou nápní

Dort Pavlova - mini dortíky

Cake pops - dortová lízátka