Vánoce - marokánky (s ovesnými vločkami)
Marokánky/Florentinky (upravený recpet)
1 hrnek ovesných vloček1/4 hrnku mléka
4 PL rozpuštěného medu
2 PL pokrájeného kandovaného ovoce
1/4 kostky másla
nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu
100g oloupaných a posekaných mandlí
hladká mouka na vyválení těsta
tuk na potření alobalu
čokoládová poleva (z ledových kaštanů)
Z másla oddělíme 1 lžíci a za stálého míchání na něm dozlatova opražíme ovesné vločky a mandle - spíše na velké pánvi, aby nebyla vysoká vrstva a vše se dobře opražilo aniž by se spálilo.
Zbývající máslo, mléko a med vaříme 5 minut, snížila jsem množství, protože minule to bylo příliš mokré - takže, kdyby bylo naopak moc tuhé tak něco přidat. Medovou směs necháme trochu vychladnout, poté do ní vmícháme vychladlé opražené ovesné vločky a mandle, citronovou kůru a kandované ovoce.
Vychladlé těsto rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme váleček a ten nakrájíme na čtrnáct koleček. Tlakem dlaně z nich vytvarujeme placičky velikosti pětikoruny. Plech vyložíme pečícím papírem a placičky na něj urovnáme v dostatečné vzdálenosti od sebe. Upečeme je v mírně předehřáté troubě dorůžova. Placičky necháme na plechu vychladnout. Poté je opatrně sejmeme z plechu a spodní část potřeme rozehřátou čokoládou.
Verdikt: Původní recept byl příliš mokrý na nějaké válení, musela bych přidat kvantum mouky (a ta není zdravá), ani zahuštění mletými ořechy nepomohlo. Tak jsem dělala jen lžící placky. Chuťově moc dobré. Recept jsem upravila, tak příště snad nebude tak mokrý.
Komentáře
Okomentovat