Vánoce - Ilšské dortíky (mandlové těsto)

Išlské dortíčky

Těsto
150 g hladké mouky
100 g másla
100 g moučkového cukru
40 g spařených oloupaných a najemno nastrouhaných mandlí
1 žloutek (nemusí být)
lžíčka kakaa
citronovou kůru

náplň 
100 g strouhaných ořechů
100 g másla nebo 3 žloutky (lze jen ořechy, cukr, marmeláda, rum - dle chuti)
100 g moučkového cukru
lžíci meruňkového džemu
1 až 2 lžice rumu

Do mouky přidáme kakao, na menší kousky rozkrájené máslo, cukr, mandle, citronovou kůru a žloutek a zpracujeme hladké těsto.
Z těsta vyválíme plát a formičkami vykrajujeme různé tvary, které klademe na vymazaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě (170st. C cca 7minut)
Polovinu tvarů potřeme ořechovým krémem.
Přikryjeme shodnými tvary pečiva, které jsme předtím polili čokoládovou polevou. Do středu každého dortíčku přitiskneme polovinu mandle nebo vlašského ořechu.

Verdikt: Kakaa jsem dala jen trošíček, tak jsou dortíčky světloučké. Těsto se poměrně trhalo, ale ne tolik, aby nešlo vyválet a vykrajovat. Krém jsem dělala bez másla a žloutků, jen ořechy, cukr, marmeláda (jahodová), rum. V krému je trochu cítit hořkost ořechů, jinak je dobrý. Namáčela jsem už slepené do polevy z rozpuštěných ledových kaštanů.
Příště dám více kakaa a rumu :-)
Středně náročné a středně dobré, ale je toho hodně a vypadá to pěkně.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vánoce - včelí úlky s pudinkovou nápní

Dort Pavlova - mini dortíky

Cake pops - dortová lízátka